Υπόμνημα προς τον Δήμο Λεβαδέων για τον προγραμματισμό έργων στον ΕλικώναΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΙΚΩΝΙΩΝ
ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Αριθ πρωτ. /2012
Λιβαδειά 10-7-2012
ΠΡΟΣ:
1-Δήμαρχο Λεβαδέων κον Νίκο Παπαγγελή

Αγ. Φανουρίου 53
Τ.Κ 32100
2-Αντιδήμαρχο κον Αβορίτη
3-Αντιδήμαρχο κον  Κ Ρούτη Κων.νο


Θέμα:Πρόγραμμα έργων 2012

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Όπως σας έχουμε ενημερώσει και προφορικά ο Σύλλογός μας, κάθε χρόνο θα καταθέτει υπόμνημα-προγραμματισμό έργων  προς την Δημοτική Αρχή και τις Υπηρεσίες, με την καταγραφή των σπουδαιότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο οικισμός Ελικώνος (τα οποία  έχουν  εγκριθεί από το Δ.Σ. και την Γ.Σ.), με στόχο την ενημέρωσή σας, για την όσο το δυνατό ταχύτερη επίλυσή των για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Παρακαλούμε να εντάξετε στον προγραμματισμό σας , τα παρακάτω προτεινόμενα έργα και παρεμβάσεις, τα οποία έχουμε αξιολογήσει και τα έχουμε κατατάξει σε κατηγορίες και κατά σειρά προτεραιότητας. Η επίλυση τους να γίνει με σχεδιασμό και η δυνατόν να οριστεί και το βάθος χρόνου που απαιτείται
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία και πληροφορία..

Με σεβασμό και εκτίμηση
Το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Πούλος Κών.νος                  Γιώργος Πούλος


ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ
ΥΔΡΕΥΣΗ
Α. ΥΔΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ :
Για την ύδρευση υπάρχουν 3 προτάσεις
1η πρόταση : η κατασκευή λιμνοδεξαμενής ικανοποιητικής χωρητικότητας, για την συλλογή του νερού, στην θέση ‘Σόι μύρε’, και με την υποστήριξη ενός μίνι διυλιστηρίου τύπου combact, το νερό θα είναι κατάλληλο για την ύδρευση του οικισμού.
2η πρόταση : να υδροδοτηθεί ο οικισμός από τον ‘Μόρνο’, όπως έχει γίνει και με άλλους οικισμούς στην περιοχή.
3η πρόταση : να υδροδοτηθεί ο οικισμός από τον ‘Σούρπη’.

Β ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Για το εσωτερικό δίκτυο προτείνουμε :
- αντικατάσταση των σωληνώσεων από αμίαντο (όπου υπάρχουν)
- αντικατάσταση του παλαιού δικτύου, όπου απαιτείται, έτσι ώστε να μην υπάρχουν απώλειες από το λιγοστό νερό που διαθέτουμε
- κατασκευή νέου δικτύου όπου δεν υπάρχει, ώστε να υδρεύεται όλος ο οικισμός, χωρίς να απαιτείται η αναγκαστική συμμετοχή στην κατασκευή του δικτύου, των πολιτών που έχουν ανάγκη να υδροδοτηθούν όπως γίνεται μέχρι σήμερα.


ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
Α. ΛΥΜΑΤΑ :
- κατασκευή αγωγού ακαθάρτων στους κεντρικούς άξονες του οικισμού, πλατεία και οι 3 κάθοδοι έως και το Μουσείο.
Για την συλλογή των λυμάτων υπάρχουν 2 προτάσεις
1η πρόταση : κατασκευή δεξαμενής λυμάτων, μικρής χωρητικότητας, στην θέση ……, στα Αλώνια, που με την βοήθεια βοθρολυματικού (βυτιοφόρου), τα λύματα θα λέγονται και θα οδηγούνται στον βιολογικό της Λιβαδειάς.
2η πρόταση : δημιουργία μικρού βιολογικού, τύπου combact, που να καλύπτει τις ανάγκες του οικισμού
Β. ΟΜΒΡΙΑ :
Για τα όμβρια προτείνεται να κατασκευασθούν αγωγοί όμβριων στις θέσεις παρακάτω που περιγράφονται παρακάτω
  • από την παλιά βρύση έως το Μουσείο
  • στο ρέμα που βρίσκεται παράπλευρα της ιδιοκτησίας Τόλια
  • στον χώρο πίσω από την εκκλησία του Αγίου ΝικολάουΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ
Για την εσωτερική οδοποιία προτείνεται η διάνοιξη, η διαμόρφωση και η σύνδεση του περιφερειακού δρόμου, με το υπάρχον οδικό δίκτυο στο ύψος περίπου του νεκροταφείου.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ
Για την εξωτερική - αγροτική οδοποιία προτείνεται η παρέμβαση στους εξής δρόμους
  • από τα Αλώνια έως την θέση ‘Καλυβεζα’
  • από το νεκροταφείο έως το πηγάδι και σύνδεση με τον δρόμο
Λιβαδειά – Κυριάκι
  • από τα Αλώνια έως την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και
σύνδεση (διάνοιξη και αμμοχαλικόστρωση) με το δρόμο προς τον Αγιο Γεώργιο.


ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ & ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ
Για τις αναπλάσεις προτείνεται
  • η ανάπλαση της περιοχής στην Παλιομηλιά, η ανακατασκευή και η επαναλειτουργία της βρύσης
  • η ανακατασκευή και η επαναλειτουργία της παλιάς βρύσης που βρίσκεται
μέσα στον οικισμό.
  • η επισκευή της ομβροδεξαμενής που υπάρχει στην θέση Μεγάλη Στέρνα κρίνεται απαραίτητη και άμεση γιατί μπορεί να λειτουργεί σαν :
α) πηγή ύδρευσης για τους κτηνοτρόφους της περιοχής και
β) πηγή πυρόσβεσης 

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΟΜΗΛΙΑ
Προτείνεται αφού επισκευασθούν οι εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης να παραχωρηθούν για χρήση και λειτουργία στον σύλλογο. Τους 2 μήνες του καλοκαιριού θα λειτουργούν οι εγκαταστάσεις για τις ανάγκες του Δήμου
ενώ τους υπόλοιπους μήνες θα λειτουργούν σαν καταφύγιο για την φιλοξενία ορειβατικών και όχι μόνο συλλόγων, έναντι ενός συμβολικού τιμήματος.
Ο σύλλογος θα αναλάβει την υποχρέωση να συντηρεί τις εγκαταστάσεις
με δικά του έξοδα.


ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Α) να γίνει αυστηρότερος ο ελεγκτικός μηχανισμός για την δόμηση στον οικισμό όσον αφορά :
- στην τήρηση των ειδικών όρων δόμησης σύμφωνα με το Π.Δ. 24-04-1985 ΦΕΚ 181 Δ΄ 03-05-1985 για να εξασφαλιστεί η παραδοσιακή μορφή του οικισμού
- στην προστασία των κοινόχρηστων χώρων στον οικισμό
Β) να καταργηθεί η διάταση για την σύνταξη μελέτης φυσικού αερίου στον οικισμό, σε συνεργασία με την ΔΕΠΑ και το ΤΕΕ.*Καθημερινά προβλήματα:ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

*Καθαριότητα
1)Να ορισθούν πεζοπόροι οδοκαθαριστές σε εβδομαδιαία βάση, στους κεντρικούς τουλάχιστο δρόμους του οικισμού τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες.
2)Να πλένονται και να απολυμαίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα όλοι οι κάδοι απορριμμάτων,
3)Να τοποθετηθούν καλάθια απορριμμάτων στο χώρο της εκκλησίας, , έξω από το Λαογραφικό Μουσείο
4)Να τοποθετηθούν μπλε κάδοι ανακύκλωσης.

*Δενδροφυτεύσεις –  Υπαίθριοι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου
1)Να αξιοποιηθεί και να μετατραπεί, σε χώρο περιπάτου, αναψυχής, να γεμίσει πράσινο, με όμορφα παγκάκια και κατάλληλα φωτιστικά και να αποτελέσει ένα εκπληκτικό παιδότοπο, ποδηλατοδρόμιο κι όχι μόνο ο χώρος στα αλώνια.
2)Να δενδροφυτευθούν οι κοινόχρηστοι χώροι.
3)Δενδροφυτεύσεις στους δρόμους εκείνους που ολοκληρώνονται οι διανοίξεις των δρόμων και θα ξεκινήσει η ανάπλασή των(πεζοδρόμια κ.λ.π.).


ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
.
Οι κάτοικοι της Γ΄ ηλικίας του οικισμού αδημονούν να δουν τους καλοκαιρινούς μήνες δικό τους γιατρό αφού είναι αδύνατο ή πολύ δύσκολο να επισκέπτονται ιατρεία στην Λιβαδειά. .

*ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Στον οικισμό μας έχουν τοποθετηθεί κάδοι απορριμμάτων που δεν καθαρίζονται-αδειάζουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες συχνά με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εστίες μόλυνσης με κίνδυνο εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών μην ξεχνάτε πως βρίσκονται πλησίον του νεκροταφείου του χωριού που έχει αρκετή επισκεψημότητα Οι κάδοι γεμίζουν και καθαρίζονται μια φορά την εβδομάδα ενώ θα έπρεπε να αδειάζουν τουλάχιστον τρεις Οι ανάγκες αυτές είναι ελάχιστες τους χειμερινούς μήνες . Με τη λειτουργία των κατασκηνώσεων το πρόβλημα θα ενταθεί..
*ΥΔΡΕΥΣΗ
Στον οικισμό μας παρατηρείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έλλειψη νερού και κυρίως τον μήνα Ιούλιο και Αύγουστο συχνά με αποτέλεσμα να παραπονιούνται κάτοικοι και παραθεριστές. Μην ξεχνάτε πως η τιμή του νερού στον οικισμό ακολουθεί το τιμολόγια της Λιβαδειας . Αυτό θα πρέπει να αλλάξει και να ακολουθήσει τα τιμολόγια των άλλων οικισμών δεδομένου πως όλους τους υπόλοιπους μήνες οι κατανάλωση του νερού στον Ελικώνα είναι σχεδόν μηδενική.

*Υπηρεσία Κοινωνικών Υπηρεσιών
Επιμένουμε στην υλοποίησή του από τους αρμόδιους, σαν ενταχθεί ο οικισμός στο πρόγραμμα βοηθείας στο σπίτι την δημιουργία κοινωνικής Υπηρεσίας, για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών σε μερικές οικογένειες που διαμένουν στην οικισμό μας και χρήζουν βοήθειας..
Η στήριξη αυτή θα πρέπει να παρέχεται ανά οικογένεια, προγραμματισμένα και συστηματικά κι όχι αποσπασματικά και ευκαιριακά.


ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

*Αθλητικό και Πολιτιστικό Πολύκεντρο
Εδώ και αρκετά χρόνια αγωνιζόμαστε να πετύχουμε την δικαίωση ενός πολύχρονου αιτήματος που διεκδικεί ο σύλλογος μας την δημιουργία αθλητικού κέντρου στο Ελικώνα και δεν θα κουρασθούμε να το διατηρούμε στην επικαιρότητα μέχρι την ένταξη του στο πρόγραμμα έργων του δήμου και την δημοπράτησή του, όσο κι αν γινόμαστε κουραστικοί, γιατί το Λιβαδειά , δεν είναι μόνο το Εθνικό Στάδιο. Έχουμε κι εμείς απαιτήσεις, ανάγκες, όνειρα, στόχους, προγραμματισμό. Διεκδικούμε το δικό μας αθλητικό κέντρο που θα είναι και αθλητικό κέντρο της πόλης ιδίως για προπονήσεις το καλοκαίρι και άλλες αθλητικές δραστηριότητες .

*ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΗΣ- INTERNET
Τέλος θα πρέπει να τοποθετηθεί η να επισκευασθεί ο αναμεταδότης τηλεόρασης στον οικισμό και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για παροχές ΙΝΤΕΡΝΕΤ στον οικισμό προς εξυπηρέτηση των νέων που των επισκέπτονται.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1-. Κ.Πουλου Γιώτα Επικεφαλής Δημ. 
Παράταξης
2-Τσιφή Δημήτριο Επικεφαλής
Δημ. Παράταξης


3-Κοτσικώνα Νώντα Επικεφαλής της
Δημ. Παράταξης
4-Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
5- Πρόεδρο ΔΕΥΑΛ
6-Πρόεδρο ΔΗΜ. ΕΠΙΧ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ     ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
7- Πρόεδρο Επιτροπής ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Σχόλια