Ο σύλλογος Ελικωνίων συμμετείχε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ανάδειξη της ιστορίας του χωριού μας

Ο σύλλογος Ελικωνίων συμμετείχε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ανάδειξη της ιστορίας του χωριού μας με ομιλία του προέδρου στην Τρίπολη με θέμα την σφαγή στο Ζερίκι από τους Γερμανούς σε μνήμη των 14  των παλικαριών του Ζερικίου που έδωσαν τη ζωή τους στις 25 Μαΐου του 1942 για την πατρίδα και την ελευθερία. 
Οι λαοί βελτιώνουν το παρόν τους και δημιουργούν το μέλλον τους, όταν γνωρίζουν και σέβονται το παρελθόν τους. Η γνώση της ιστορίας είναι η μεγαλύτερη ανησυχία του παρόντος για ένα καλύτερο αύριο.
Αν ένας λαός θέλει να καλυτερέψει το παρόν και να δημιουργήσει στοιχεία του μέλλοντος, πρέπει να γνωρίσει και να συμβουλευτεί το παρελθόν. Όχι να το εξορίσει! Όχι να το απομυθοποιήσει! Όχι να το εξωραΐσει! Ακόμα και αν όλα τα άσχημα γεγονότα του σήμερα δεν μοιάζουν και δεν οφείλονται σε εκείνα του παρελθόντος, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να επαναληφθούν οι σκοτεινές πλευρές του! Αυτό συμβαίνει, επειδή δημιουργούνται από ανθρώπους που πάντοτε ωθούνταν και θα ωθούνται από τα ίδια πάθη και τις ίδιες φιλοδοξίες και έτσι αναγκαστικά επιφέρουν τα ίδια φρικιαστικά αποτελέσματα!
Αυτή είναι η αφετηρία της σκέψης του Δήμου Τρίπολης ως διοργανωτή του προγράμματος "The European Remembrance: Flashing lighthouse and not Harbor” που προσδοκά την αφύπνιση των Ευρωπαίων πολιτών και την ενίσχυση της γνώσης τους, σχετικά με τις μεγάλες αξίες του παρελθόντος που αντιστάθηκαν και επέζησαν από το ναζιστικό επεκτατισμό.
Ευρύτερος στόχος όλων των ως άνω προσπαθειών του Δήμου Τρίπολης είναι να αναδείξει την ανάγκη περαιτέρω προστασίας του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, την καθημερινότητα, τον πολιτισμό, την κοινωνική συνοχή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και εν τέλει τη δημοκρατία. 
Η Τρίπολη μάλιστα, κατά τη διάρκεια της φασιστικής κατοχής, ήταν έδρα διοίκησης των κατοχικών δυνάμεων. Οι κατοχικές δυνάμεις, για να αντιμετωπίσουν την όλο και διογκούμενη αντίδραση του Ελληνικού λαού, προέβαιναν σε μαζικές συλλήψεις. Οι κρατούμενοι προωθούνταν στην Τρίπολη απ’ όλες τις περιοχές της Πελοποννήσου. Από τα κτήρια που χρησιμοποιήθηκαν τότε ως φυλακές, σώθηκαν με την φροντίδα των Δικαστικών λειτουργών, τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου στην Τρίπολη.
Στους τοίχους υπάρχουν ονόματα και μηνύματα κρατουμένων, που κάποιοι από αυτούς εκτελέστηκαν και ζωγραφιές που πέραν της ιστορικής αξίας κάποιες έχουν και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Το μνημείο αυτό είναι από τα ελάχιστα σωζόμενα σήμερα στην Ελλάδα. 
Το πρόγραμμα FLASH μας καλεί σε εγρήγορση, να φωτίσουμε το ιστορικό παρελθόντος μας ως Ευρωπαίοι πολίτες, να γνωρίσουμε ακόμα και τις πλέον αποκρουστικές του πλευρές!
Το κλειδί της συμφιλίωσης με το παρελθόν είναι η μνήμη, η κοινή ιστορική συλλογική μας μνήμη!
Στο πλαίσιο του προγράμματος FLASH θα πραγματοποιηθούν τέσσερις (4) τριήμερες συναντήσεις, για την ενίσχυση της υφιστάμενης γνώσης και την ενθάρρυνση ουσιαστικότερου διαλόγου και προβληματισμού μεταξύ των γενεών, σχετικά με τις παραβιάσεις που υπέστησαν οι αρχές της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης, της Δικαιοσύνης και των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων την εποχή της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη.
Θα ακουστούν :
  • Προσωπικές εμπειρίες αγωνιστών της εθνικής και ευρωπαϊκής Αντίστασης που επιβίωσαν και μαρτυρίες των απογόνων τους
  • Περιγραφές μαχών, ολοκαυτωμάτων, σφαγών και λοιπών καταστροφών που έλαβαν χώρα στην Ευρώπη από τους ναζί αλλά και ιδιαιτέρως σημαντικών αντιστασιακών γεγονότων που υποκινήθηκαν ενάντια στους ναζί
  • Δράσεις πολιτών και φορέων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη συντήρηση της ιστορικής μνήμης
  • Πρωτοβουλίες για την ισχυροποίηση του αισθήματος της ενιαίας ταυτότητας και ιθαγένειας μεταξύ των πολιτών, των κοινών μεταξύ τους αρχών, συμπεριφορών και κοινών ιδανικών, των ίδιων που ενέπνευσαν τους ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Κινήσεις που προάγουν τη σύγχρονη εικόνα της Ευρώπης και την πορεία της προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση με θεμέλιους λίθους και πάλι, τη δημοκρατία, τις ανθρώπινες ελευθερίες, το κράτος δικαίου, την ευημερία και την αλληλεγγύη, την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και την ασφάλεια στον κόσμο. 
Στις εκδηλώσεις θα λάβουν μέρος εισηγητές από την Τρίπολη, αλλά και τις περιοχές της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου. Παράλληλα, θα φιλοξενηθούν φορείς από 10 διαφορετικούς φορείς της Ευρώπης και της Ελλάδας. Επίσημοι προσκεκλημένοι θα παρευρεθούν από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Κροατία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, αλλά και την Ελλάδα με επίσημο προσκεκλημένο το Δήμο Εορδαίας.

Σχόλια