Τιμή και στα θύματα του ναζισμού σε Ζερίκι στο Μαυσωλείο Διστόμου

Μια πρωτοτυπία είχε φέτος η 71η επέτειος της Σφαγής του Διστόμου το 1944 που έγινε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ Πρ Παυλόπουλου - που ανακυρήχθηκε Επίτιμος Δημότης - και της Προέδρου της Βουλής κ Ζωής Κωνσταντοπούλου:
 Το Μαυσωλείο όπου έγινε το Μνημόσυνο των 218 Διστομιτών έγινε το σημείο ανάδειξης και Μνήμης και άλλων δυο σφαγών κάτοικων γειτονικών χωριών, του Κυριακού και του Ζερικίου. Οικογένειες θυμάτων από τα δυο χωριά παρέστησαν στο Μνημόσυνο και ανάρτησαν πανό με τα ονόματα των δικών τους νεκρών από τα  στρατεύματα κατοχής:

- Στην Κατοχή, το Κυριάκι υπήρξε κέντρο συμμαχικής στρατιωτικής οργάνωσης, γι’ αυτό δεν έλειψαν  τα αντίποινα. Το χωριό κάηκε ολοκληρωτικά τρεις φορές. Στις 25.5.1943 απ’ τους Ιταλούς, και στις 3.10.1943 και 26.4.1944 από τους Γερμανούς. Τα υπάρχοντα των φτωχών Κυριακιωτών έγιναν στάχτη και πολλοί οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα.

-Τα ίδια και το Ζερικι το οποίο είχε 14 εκτελεσθεντες  (στις 25 Μαίου 1942) από ιταλο-γερμανικά στρατεύματα

Η ιδέα για την μορφή αυτή ανάδειξης των δικών τους σφαγών κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων στο Δίστομο - που έχει καταστεί διεθνώς σημείο αναφοράς και σύμβολο του αγώνα για την δικαιοσύνη  - προήλθε από απογόνους θυμάτων από ένα άλλο χωριό, έξω από την Λειβαδια, το Καλάμι : Εκεί όπου την επόμενη της Σφαγής του Διστόμου οι γερμανική μονάδα έσφαξε τους 28 από τους 45 κατοίκους του χωριού...Έριξαν λοιπόν προ μερικών εβδομάδων  την ιδέα περαν από τον Μνημόσυνο που με όλες τος τιμές γίνεται στο Καλάμι, να αναδείξουν με ανάρτηση πλακατ στο Δίστομο , την δική τους σφαγή. Η ιδέα κυκλοφόρησε στην Λειβαδια και μεταφέρθηκε σε παράγοντες της αυτοδιοίκησης  του Κυριακίου όπως έγινε γνωστή και σε Ζερικιώτες  από συμπατριώτη τους που βρέθηκε σε εκδήλωση για το Διστομο ( παρουσιαση βιβλίου Αργυρη Σφουντουρη) στην Αθηνα.
Έτσι στο Μαυσωλείο Διστόμου για πρώτη φορά, σε πανό και πλακατ, υπήρχαν τα ονόματα των θυμάτων του φασισμού και του ναζισμού σε Κυριακι και Ζερίκι ( Φωτογραφία). 
από e-sterea.gr

Σχόλια